TFeri.hu

A Google-sztori PDF Nyomtatás E-mail
  

Tamás Ferenc: A Google-sztori

Újabb írás: GMail

A mai informatika világában nagyon sok sikercég indul úgy, mint a Google: egy kicsi garázsban pár emberrel – remélve, hogy az ötletük sikert arat és gazdagok lesznek. Ezen klasszikus garázs-cégek döntő többsége némi működés után becsődöl és megszűnik, ám ritkán fel-feltűnik egy igazán nagy ötlet, ami egy igazi nagy ötletből kiindulva jó adag marketinggel megfűszerezve piacot robbant. Ilyen a Google is! Egy sima kis garázs-cégből kiindulva mára már az iparági szabvánnyá nőtte ki magát. Jellemző, hogy az (amerikai) angol nyelvben előszeretettel használják a keresni („to search”) helyett a „to google” kifejezést.

Korai évek

Google alapítókKét nagyreményű ifjú, Sergey Brin és Larry Page 1995-ben találkoztak a Stanford Egyetemen. A 22 éves Larry, a Michigani Egyetem végzőse fontolgatja a Standford-i jelentkezést és Sergey-t bízzák meg azzal, hogy Larry-t vezesse körbe. Egyes források szerint akkor (legelső) találkozásukkor nagyjából semmiben sem értettek egyet. (Képen: a két alapító; kép forrása: http://www.google.hu/intl/hu/about/company/ )

 

Egyéb témák mellett Larry a disszertációjában igyekezett feltárni a World Wide Web matematikai tulajdonságait, melynek megértéséhez óriási grafikont is készített. Terry Winograd, a mentora javasolta, hogy folytassa ezt a témát – Larry később ezt a „valaha kapott legjobb tanács”-nak nevezte. Larry a probléma kutatása közben azt kezdte elemezni, hogy melyik webes oldalra hány értékes link mutat, ahogy ez a tudományos cikkeknél már megszokott. Ehhez a projecthez kapcsolódott Sergey Brin is és 1996-ban immáron Stanford-i számítógép-tudományi hallgatókként, fejlesztik a BackRub nevű keresőmotor közös fejlesztését a Stanford Digital Library Project (SDLP) keretében. Az SDLP eredeti célja az volt, hogy egy egyszerű, integrált és univerzális digitális könyvtárat fejlesszen ki a National Science Foundation és egyéb alapítványok finanszírozása segítségével. Ez a motor 1996 márciusától kezdte meg a kapcsolatok felderítését és a találatok gyűjtését. Az összegyűjtött adatok optimalizálását és a fontossági sorrend felállítását egy új, Sergey és Larry által kifejlesztett PageRank nevű algoritmus végezte el. A BackRub kimeneti listája az akkori vetélytársakkal összehasonlítva jobb és pontosabb eredményeket adott. A BackRub egy évnél valamivel tovább üzemelt az egyetemen, de az akkori lehetőségekhez képest túl sok sávszélességet emésztett fel.

A keresőt motorja több fejlesztésen esett át és idővel az oldalak találati aránya is egyre jobb és jobb lett. 1997 elején a következő eredményeket tudta a még névtelen cég felmutatni: 75,2 millió indexelt HTML-oldal és 207 Gbyte letöltött tartalom. A BackRubot Java és Python nyelven írták és futásához számos Sun Ultra és Intel Pentium gépet használtak fel (Linux operációs rendszerrel). Az elődleges adatbázist egy 28 GB-os Sun Ultra II-es HDD-n tárolták.

Némi ötletelés után a matematikai „googol” szó átalakításával (ami mellesleg egy db 1-est és 100 db utána következő 0-át jelent) cégnévnek a Google szót választották. A választással azt is akarták jelképezni, hogy a keresőmotorjuk az interneten található látszólag végtelen információhalmazt is rendszerezi és kereshetővé teszi. Az eredeti keresőmotor a google.stanford.edu címet használta az önállósodás előtt. A cég kiadásait a keresésekhez köthető fizetős hirdetések és reklámok segítségével finanszírozzák.

A Sun társalapítója, Andy Bechtolsteim 1998. augusztusában kiállított a még nem létező Google cégnek ez 100.000 $-ról szóló csekket. Magát a google.com címet 1997.szept.15-én jegyezték be; míg a Google Inc. vállalatot formálisan 1998.szept.4-én jegyezték be egy barátjuk, Susan Wojcicki garázsában. Cím: 232 Santa Margarita, Menlo Park, Kalifornia, USA. Picivel ez után Larry és Sergey nyitnak egy bankszámlát, ahol letétbe helyezik a kapott csekket. Legelső alkalmazottjukként felveszik volt egyetemi csoporttársukat, Craig Silversteint. Később ő lett a Google technológiai igazgatója.

A fejlődés

1998 végére a Google elérte a 60 millió indexelt oldalt. Bár a honlapon még mindig a „Beta” szerénykedett, de a mérvadó szaklapok cikkei szerint a Google találati arányai és pontossága sokkal jobb, mint a vetélytársakéi (HotBot, Excite, stb.); valamint sokkal gyorsabb, mint a túlterhelt portáloké (Yahoo, Lycos, Netscape, AOL, MSN, …). 1998-ban elkészül a legelső ünnepi embléma, amivel a készítők azt akarták jelezni, hogy a Burning Man fesztiválon vannak lazítani. (Kép eredetije: http://www.google.hu/intl/hu/about/company/ )

Google "burning man" logo

1999. februárra a cég kinövi a garázst és immáron a 8 alkalmazottjukkal átköltöztek a 165 University Avenue, Palo Alto címre. A környéken, a nevezetes „Szilikon-Völgyben” (Silicon Valley) számos technológiai cég működött. 1999. májusában vették fel az értékesítésért felelős Omid Kordestani-t, aki a cég első nem mérnöki alkalmazottja volt. 1999. jnius 7-én a cég legelső sajtóközleményében egy 25 millió dolláros támogatást jelentett be a Sequoia Capitaltól és a Kleiner Perkinstől. Augusztusban újabb költözés; az új cím: 2400 E. Bayshore, Mountain View. Novemberre vette fel a cég a legelső szakácsát, Charlie Ayers-t. A cég ekkorra már kb. 40 alkalmazottat tudott felmutatni. A kereső sikerét többek között az általa alkalmazott minimális design is növelte, mivel ezt a felhasználók nagyon megkedvelték. A 2000-ben bevezetett egyszerű szöveges hirdetések pedig a cég gazdasági sikerét tették lehetővé. 2000. májusában megjelenik a Google.com első 10 idegen nyelvű verziója (francia, német, olasz, svéd, finn, spanyol, portugál, holland, norvég, dán), melyet számtalan másik követ. Júniusban pedig kötnek egy megállapodást a Yahoo!-val, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresésszolgáltatójuk. Ekkorra érik el az 1 milliárd indexelt oldalt, ezzel a világ legnagyobb keresőmotorjává váltak. Októberben 350 ügyféllel bevezetik a Google AdWords szolgáltatást, melyben a keresésekhez kapcsolódó szöveges hirdetéseket és találatokat jelentetnek meg, így maximalizálva a megjelenés pontosságát és minimalizálva az ehhez szükséges időt. Az egyes kulcsszavakat az árbevétel és az átkattintások aránya alapján értékelték, de az alapvető ár a kattintásonkénti 5 (amerikai dollár-)cent volt. Ezt a kereskedelmi modellt azóta számos más portál és kereső is átvette.

2001. februárjában megtörtént az első nyilvános felvásárlásuk is, amikor megvették a Deja.com usenetes vitafórum-szolgáltatását az 1995-tel kezdődő archívumokkal együtt, majd kereshetővé és böngészhetővé tették. Erre alapult a Google Csoportok szolgáltatás! Júliusban indul a képkereső, egyből 250 millió képhez való hozzáféréssel. Decemberre a cég eléri a 3 milliárd indexelt weboldalt. 2002. szeptemberében elindul a Google Hírek, majd decemberben a megvásárolható dolgokat kereső Froogle is (későbbi nevén: Google Product Search). 2003. februárjában felvásárolják a Blogger.com készítőjét, Pyra Labs-ot, majd egy újabb felvásárlással indult a hirdetők jobb kiszolgálását célzó AdSense szolgáltatás is. Decemberben elindul a Google Print (később: Google Könyvkereső), amely a kinyomtatott könyveket teszi kereshetővé indexelésükkel és rövid tartalmi kivonatolásukkal. 2004. februárjában elérték a 6 milliárd indexelt elemet, köztük 4,28 milliárd weblap és 880 millió kép, bár a Yahoo! elkezdte az önálló keresőmotorját (újra)építeni. Márciusban újabb költözés a 2400 Amphitheatre Parkway, Mountain View címre, ahol GooglePlex néven egy igen modern és a munkatársak által nagyon kedvelt épületet vettek birtokba. A cég immáron túlnőtte a 800 alkalmazottat. Április 1-jén indult a Gmail, amely azóta is igen nagy népszerűségnek örvend. Augusztusában a Wall Street-i tőzsdére bevezetik a cég 19,6 milliónyi részvényét. Októberben megnyílik a Google Desktop Search, amivel a helyi merevlemezen tárolt fájlok is kereshetők. Az év végére az internetes felhasználók az összes kereséseik 85%-át már a cég honlapjáról, illetve a máshová beágyazott kis keresőcsíkokról indítják el. 2005. februárjában elindul az előző évben felvásárolt digitális térképészettel foglalkozó Keyhole cég ötlete alapján a Google Térkép is, ami azóta világszerte átalakította a navigációt. Újabb felvásárlással (Urchin internetes elemző cég) megalapozzák a Google Analytics-ot, mely novemberben indult. Áprilisban a Google Térképben megjelenik a műholdas nézet és az útvonalterv.

Google Föld

Júniusban újabb szolgáltatás indul, a Google Föld, a maga térképes adatbázisával és 3D-s tervezésű épületeivel. Októberben indul a hírcsoportok böngészésére specializálódott Google Olvasó. 2006. januárjában jelentősen, újabb 25 nyelvvel kibővül a Picasa. Februárban megjelenik a csevegés a Gmail-ben. Márciusban a cég felvásárolja a Writely-t, amely a későbbi Google Dokumentumokat alapozza meg. Áprilisban indul a Google Naptár. Augusztusban a Google Könyvkereső kibővítésével ingyenesen letölthetővé válik rengeteg könyv PDF-formátumban. Októberben felvásárolják a Youtube-ot és beindítják a Google Dokumentumok és Google Táblázat szolgáltatását. 2007. februárjában szabaddá válik az eddig regisztrációhoz kötött Gmail, valamint elindul a Goole Apps cégeknek, így sok vállalat számára elérhetővé válik a felhő-alapú szolgáltatás. Májusban debütál az utcaképek szolgáltatás a Google Térképen New York, San Francisco, Las Vegas, Miami és Denver képeivel. Augusztusban pedig beindul a csillagképeket néző és virtuális túrát lehetővé tevő Sky szolgáltatás a Google Föld keretében. Szeptembertől immáron bemutatókat is lehet szerkeszteni a Presently szolgáltatással a Google Dokumentumokban. Novemberben bemutatja a cég az első nyílt operációs rendszert mobil eszközök számára, az Androidot. 2008. februárban a JotSpot felvásárlása és újragondolása után debütál a Google Webhelyek. Májustól elérhető a keresés az IPv6 címeken is; a Google fordító immáron 23 nyelven elérhető. Júniustól a webhelytulajdonosoknak elérhetővé válik a saját honlapon belüli keresést lehetővé tevő a Google Site Search. JúliChrome logousban a cég keresője eléri az 1 billió indexelt weboldalt. Szeptember 2-án kiadják a Google Chrome böngésző legelső verzióját, amely igen gyorsan rést hasít a piacból. Decemberben a világ minden tájáról kiválogatott zenészekkel megalakul a Google Szimfonikus Zenekar.

Legújabb eredmények

2009. februárjában a Google Föld kibővül az óceánnal, amely 3D-s képeket (is) ad a tenger mélyéről, valamint a Google Fordítójában megjelenik a magyar nyelv is! Áprilisban újragondolják a Google Labs-t és bevezetik a Toolbar Labs-et. Júliusban bejelentik a Google Chrome OS rendszer fejlesztését. A Holdraszállás 40. évfordulóján a Google Föld-be bekerül a Hold is, többek között helyszíni felvételekkel. Októberben bejelentik a 3D-s Épületmodellezőt (Building Maker), amelyet jól összehangolnak a Google Föld térképeivel. 2010. márciusában már kerékpáros útvonalak is felkerülnek a Google Föld-re. Júniustól a Google.com háttérképe személyre szabható. 2011. februárjában a világ 17 nagy múzeuma is megtekinthető virtuálisan a Google Art projekt keretében 1000 feletti képpel. Márciusban bevezetik a +1 gombot, amely ajánlásokkal segíti az eligazodást. 2011. áprilisától az alapító társtulajdonos Larry Page lesz a vezérigazgató és Eric Schmidt az ügyvezető elnök. Augusztusban játékok is felkerülnek a Google+-ra, valamint az utcaképek immár az Amazonasról is megtekinthetőek. Októberben a Google Föld eléri az 1 milliárd letöltést. Közben a legtöbb szolgáltatás ráncfelvarráson, illetve újratervezésen esik át, novemberben éppen a Gmail van soron, míg decemberben a Youtube-ra kerül a sor. A www.google.com oldalon a logót időnként lecserélik viccesre, illetve az adott nemzetre jellemző grafikára/játékra. Az összes ünnepi embléma megtekinthető a http://www.google.com/doodles/finder/2012/All%20doodles weblapon.

A fejlődés töretlen azóta is. A Google egyértelműen ipari szabvánnyá vált és egyre nagyobb lesz. A pénzügyi eredményei is tiszteletre méltóak. Az USÁ-ban oly' népszerű és a cégektől elvárt jótékonysági, környezetvédelmi és közösségi felajánlásoknak is messzemenően eleget tesz. A folytatás még nem látható, de várhatóan a cég soha nem áll le...

Google-logo

© TFeri.hu, 2012.

 

Felhasznált irodalom:

 
Ulti Clocks content

Hirdetés