TFeri.hu

Google Chrome PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Google Chrome
Mindennapi használat
Személyre szabás
Eszközök
Beállítások
Minden oldal

Tamás Ferenc: Google ChromeChrome icon

 

Telepítés és alapvető használat

Immáron 5 éve, 2008-ban írtam utoljára a böngészők jelenlegi piacvezetőjéről, a Google Chrome-ról. Itt az új verzió.
Először is töltsük le a programot! Ezt persze egy másik böngészőből kell megtenni. A cím: www.google.com/chrome

Ezt én éppen a Firefox 22.0-ba írtam be és a következő képernyőkép fogadott:

 

 

Chrome 01

A középen lévő kék gombra kell egyszer kattintani. Ekkor a következő kép lesz látható:

Chrome 02

Itt két fül látható, melyek egyike alapvetően be van jelölve, de a másik nem. Ízlés kérdése, hogy ez legyen-e az alapértelmezett böngésző. Ami viszont kötelező: az „Elfogadás és telepítés” gombra kattintás. Most a következő ablak jön:

Chrome 03

Lehetséges, hogy egyes rendszereken a tűzfal, vagy valami más alkalmazás kellemetlenkedik némi „Biztos Ön abban, hogy...” jellegű kérdéssel, de erre a válasz elég egyértelmű!

Mivel én a Firefox-ban kezdtem el a letöltést, ezért az még nyitva maradt. Ezt a program meg is érezte, így a következő kérdés fogadott:

Chrome 04

Ilyenkor persze be kellett zárni a Firefox-ot a helyes importálásért, majd rá kell kattintani a „Folytatás” gombra. Most már végigpörög az installálás, majd a böngésző tényleges megnyitásakor a következő képernyőkép lesz látható:

Chrome 05

Sokak meglepetésére egyszerre két ablak nyílik meg, de nem feltétlenül kell Google-fiókkal rendelkezni a böngésző helyes használatáért. Én személy szerint rendelkezem Google-fiókkal, de ezt a fület most bezártam. Így a következő (indító)kép lesz:

Chrome indítókép

Most nézzük meg a böngésző egyes részeit, ami tartja a megszokott berendezkedést:

Chrome 07

Kezdjünk el beírni egy oldalt, mégpedig a jelenleg legnépszerűbb magyar nyelvű hírportált, az Index.hu-t. Régebben még kötelező volt „www”-vel kezdeni a címeket, de ezt most már a böngészők többsége automatikusan kiegészíti. Így ha a címsorba kattintás után beírjuk a legelső „i” betűt, akkor a program a Firefox-ból való importálás miatt kiegészíti a maradék „ndex.hu” szöveggel. Ettől függetlenül nem biztos, hogy ez a legjobb találat lesz, így a program 5 lehetséges találatot ad, amint ez a lenti képen látható:

Chrome 08

Ezek közül akár egérrel, akár a fel-le nyilakkal, majd az Enter megnyomásával választhatunk. Az oldal megfelelő internet kapcsolat esetén pillatatok alatt betöltődik.

Megjegyzés: nem kell azon csodálkozni, hogy elsőnek a reklámok jönnek be, ez elég sok oldalon így van persze marketing megfontolások miatt.

Ha már betöltődött a kívánt oldal, akkor néha érdemes egy másikat betölteni egy második fülön. Ehhez a jelenleg nyitva lévő oldalt fent mutató fül mellett lévő kis paralelogrammára kell kattintani. (Gyorskód: CTRL+T).

Chrome 09

Ettől függetlenül, ha már elég sokat lépegettünk egy-egy fülön, akkor időnként vissza kell lépnünk egyet. Ezt legegyszerűbben a visszalépést segítő nyíllal tehetjük meg.

Chrome 10

Mellette láthatóak az előrelépés és az újratöltés (gyorskód: CTRL+R) ikonjai. A Chrome programozói elég egyszerűvé tették az előzmények megtekintését, mivel ezt a visszalépés ikon hosszabb lenyomásával tehetjük meg.

Chrome 11

Itt éppen 6 lépés látható. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a visszalépés ikonjára jobb gombbal kattintunk. Ha több előzményre is szükség volna, akkor a legalsó, „Minden előzmény megtekintése” sorra kell kattintani, mivel így nagyságrenddel több lépést kaphatunk vissza. (gyorskód: CTRL+H)

  
Ulti Clocks content

Hirdetés