TFeri.hu

Google Earth PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Google Earth
Eszköztár
Menüsor és elemei
Minden oldal

Google Earth logoGoogle EarthGoogle Earth logo big

A világ legnagyobb keresőjének, a Google-nek sok vállalkozása van. Ezek közül talán az egyik legmerészebbnek indult a világ teljes felületét térképeken, illetve űrfotókon ábrázolni kívánó Google Earth. Honlapja: http://earth.google.com/ Immáron a magyarított név: Google Föld, de elég sok helyen még megmaradt az eredeti Google Earth felirat.

A program elég gyorsan frissül. Jelenlegi 7-es verziója 2013. február 26-án jelent meg és az előző verziókhoz képest mindig javul. A program először csak a letöltőfájlt ajánlja fel, ami csak 766 Kbyte. De utána jön a teljes verzió, ami sokkal nagyobb (jelenleg 24.25 MByte)

 

Google EarthFontos! A program használata - hatalmas internetes adatigénye miatt - csak komolyabb sávszélesség esetén javasolt! Lassú, akadozó internet esetén jobb nem is gondolni rá! Szintén gondot okozhat, ha a használni kívánt gépen gyenge a videókártya, illetve kicsi a videómemória. Ezeket általában már telepítés közben kijelzi a rendszer, de ez sajnos nem teljesen megbízható. Azért nagyon érdemes próbálkozni vele!

A telepítés egyáltalán nem bonyolult, szinte csak a tovább gombot kell nyomogatni. Használatba vételkor ne felejtkezzünk meg a számítógépen használt tűzfalon engedélyezni a program kommunikációját a központi szerverrel – ezen lépés nélkül tulajdonképpen használhatatlan lesz a program!

Legelső induláskor egy „Kezdési tipp” nevű képernyő jelenik meg, amit nem feltétlenül kell lekapcsolni, mivel tényleg értékes ötleteket adhat főként a tapasztalatlan felhasználóknak.

Google Earth tippek

Tényleges induláskor egy teljes földgömb jelenik meg, melynek tetszőleges helyére rá tudunk közelíteni az egér görgőjével. Ez alapvetően a helymeghatározó böngészők és adatcsomagok segítsége miatt immáron (itt, az én gépemen) Magyarország!

Navigáció:

Google Earth navigációHa az általunk használt egéren véletlenül nincsen görgő, akkor sem kell pánikba esni, mivel a jobb felső sarokban lévő csúszkákkal is mindent el lehet intézni. A jobb felső panel az egyik leglényegesebb eszköz a programban, bár ez első pillanatra nem egyértelmű. Alaphelyzetben csak két egymásba ágyazott kör és egy "N" betű látható ott. De közelítsünk csak rá az egérrel! Ilyenkor kivilágosodik a kör és (a tetején, illetve az alján) fel-le mozgást tesz lehetővé, míg az oldalán balra jobbra foroghatunk. Az északi irányt az „N” betű helye jelzi. Nálunk az iskolai földrajzórák miatt azt szoktuk meg, hogy az északi irány van a térkép tetején, tehát általában érdemes odailleszteni. Az alatta lévő kis karika a 4 irányú nyíllal a térképen lévő fel-le-balra-jobbra mozgást teszi lehetővé. Itt inkább a középső kéz segítségével érdemes mozogni, ugyanis a térkép egy adott pontjára kattintva, az egér bal gombját nyomva tartva vonszolhatjuk tetszőleges irányba. A 3 jelzés közül legalul a függőleges csúszka ugyanazt teszi, mint az egér görgője. A "+" jel közelít (zoom-ol), míg a "-" jel távolít.

További adatok az induló oldalon: a képernyő alján, részint a Föld miatt kicsit takarva láthatjuk a következő adatsort (egymás mellett):

- Képek dátuma: 4/10/2013 – elég friss képadatok. Ez hónap/nap/év formátumban van.
- 46º 45'32.32” É 18º18'02.00” K – ez a pontos földrajzi koordinátáját jelenti az egérmutatónak. Gyorsan változik!
- Magasság: 0 m. - Ha éppen a szárazföldön vagyunk, pl.: hazánkban. De érdemes kivinni a mutatót a tengerek fölé!
- Szemmagasság: 11001.01 km – Itt a fénykép aktuális magasságát mutatja.

Ez utóbbit persze a zoom segítségével tudjuk változtatni!

Kezdjünk egy egyszerű gyakorló feladattal! Kérem, hogy közelítsen rá Európára, majd azon belül Magyarországra. (Az alapbeállításokkal az országhatárok jól láthatóan be vannak rajzolva!) Eléggé közelítve egyre több részlet jön elő.

Europe
Kb. 8800 km magasan.

Magyarország
Kb. 215 km magasan

Az országhatárok már az alapbeállításokkal is jól láthatóak. Az egyes országok nevei úgy 5500 km magasan tűnnek fel. 2100 km magasan jönnek elő a legfontosabb utak, majd 960 km magasan néhány autópálya logója is feltűnik. 750 km magasan lesz látható pár megye neve, ám a konkrét megyehatárok csak 380 km magasan lesznek láthatók. 215 km körül tűnnek fel a nagyobb városok nevei.

Tovább közelítve úgy 66 km magasan jön elő pár helyi nevezetesség (pl.: Székesfehérvár esetén a Bory-vár, Géza nagyfejedelem szobra, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum). Tovább közelítve úgy 18 km magasan kezd több részlet kirajzolódni (ezek főleg üzletek, illetve művelődési házak), majd kb. 10 km magasan jönnek elő a legfontosabb utak nevei (itt: Berényi, Móri, Palotai, Budai, Széchényi, Balatoni). A kisebb utak 2.5 km magasan bukkannak fel, míg a teljesen pontos képeket úgy 500 méter magasságból kaphatjuk meg. A közelítés egészen kb. 110-120 méterig mehet, ahol is az alkalmazás átvált inkább a jól ismert utcanézetre. Az itt látható képen pl. Székesfehérváron az Országalma látható.

Országalma, Székesfehérvár

További információként megjelenik a képek dátuma, ami jelen esetben 2011. november.

 

A következő fejezetben nézzük meg az eddig elhanyagolt bal oldali oldalsávot!

Itt három különböző legördíthető panelt láthatunk:

- Search: (magyarul keresés): Ide kell beírni a keresendő célt, pl.: Országház, Budapest.

- Helyek: Itt kitűzhetünk adott helyeket, koordinátákat, nevezetességeket, ideiglenes helyeket, …

- Rétegek: Ez rendelkezik jelenleg a legtöbb beállítási lehetőséggel.

Google Earth rétegek

Alapértelmezéskor a Fotókon belül a Helyek látható, 360 Cities képgyűjteménye és az Utak (ezt jelöli a menüpont előtti kis pipa). További bejelölt menüpontok rejtőznek a kék téglalapok alatt. Például kattintsunk a Szegélyek és címkék téglalapjára. Ott már látható, hogy mit jelenít meg a program. Időnként zavaró is lehet a sok kis jelölés, de saját magam példájából tudom, hogy sokszor igen komoly segítséget jelentett.

Menjünk például Budapesten a Parlament közelébe, úgy 250 méter szemmagasságig!

Országház, Budapest

Itt már látható a Parlamentet és az Országgyűlési Könyvtárt jelölő kis piktogram, valamint pár kis piros színű négyzet. Ezek közül válasszuk ki a „Dome Hall of the the Hungarian Parlament with the Crown” címűt.

Országház kupolaterme

Ide belépve a 360 Cities weblapon megszokott teljes körpanoráma fogad, nevezetesen a magyar Parlament Kupolaterme, középpontban a Szent Koronával. Mivel ezzel egy másik cikkem foglalkozik, ezért itt most nem szeretném részletezni a pontos kezelést. (A teljes cikk itt olvasható rengeteg példával: http://tferi.hu/korpanoramak) Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor a bal felső sarokban lévő „Vissza a Google Earth-be” gombra kell kattintanunk!

Turistalátványosság révén a környékről rengeteg hagyományos fénykép is készült. Ezeket úgy tekinthetjük meg, hogy a bal oldali panelen a 360 Cities feletti Panoramio előtti pipát is kijelöljük. Így mindjárt több ezer fotó közül válogathatunk!

Ha már a Parlamentnél állunk, akkor érdemes a bal oldali oldalsávon kijelölni a „3D-s épületek” menüpont pipáját is. Így a hagyományos műholdkép helyett 3 dimenziós ábrázolást kapunk.

3D-s nézet

Érdemes ráközelíteni az épület csúcsaira, így igen jól látható, hogy az épület oldalára rávetítették a műholdkép részleteit. Nem olyan pontos, mint a körpanoráma segítségével készült fotók, de igen szép az összhatás. Érdemes a Belváros felett kicsit nézelődni, mivel szinte az összes épület elkészült 3 dimenziós nézetben! Így látható többek között az is, hogy melyik épületekben van kis, zárt udvar!

Ha már a bal oldali panelnél tartunk, akkor érdemes kipróbálni az „Időjárás” kijelölését, ami az alapvető pillanatnyi hőmérsékleti értékek mellett felhőkkel, radarképpel és pár aprósággal szolgál. Most, hogy ezt a cikkek írom Székesfehérváron, az ablakomból kinézve csúnya felhőt látok, de ez az aktuálisnak mondott radarképen nem szerepel; viszont a hőmérsékleti adat reális!

Sokkal több információt nyújt a következő „Galéria” nevű pont. Itt a fentiekben már megismert 360 Cities mellett adatokat és fényképeket kaphatunk a Discovery Networksről, a földrengésekről, a National Geographic magazinból, stb. De ez már szerintem zavaróan sok!

Google Earth galéria

Hasonlóan sok lehetőséget rejt a Globális tudatosság és a Több nevű menüpont is.

  
Ulti Clocks content

Hirdetés