Staféta újság PC-rovat cikke 2002. október 2-án

Sir Sean Connery


Hollywood igen sok színészt nevelt ki és tett "istenivé", de szerencsére a világ filmiparának celluloidszalagjait nem csak az USÁ-ban forgatják. Itt van a "legskótabb angol", Thomas Sean Connery. Edinburgh-ban született egy munkáscsaládban, az egyik legskótabb városban 1930. augusztus 25-én. Két fiútestvérből az idősebb lévén sokat vállalt apró-cseprő munkákat a megélhetésért.
Hivatalos honlapja ( http://www.seanconnery.com/) szerint korán otthagyta az iskolát, hogy teljes idejű munkát vállaljon. 16 évesen haditengerész lett. Sok akkori tengerészhez hasonlóan ő is csináltatott tetoválást, bár nem nagyon szerette. Igazi szerelmét mindig is a családja és Skócia jelentette. Hat évtizeddel később is ezt a két feliratot viseli testén: "Mum and Dad" (apa és anya), valamint "Scotland Forever" (Skócia mindörökké). Három éves tengeri szolgálat után visszatért szülővárosába, ahol a megélhetésért mindent elvállalt. Ezalatt minden szabadidejét az edzőtermekben töltötte, melynek eredményeként az 1950. évi Mr. Universe versenyen 3. helyezett lett.
Kezdeti modellkedés és az 1956-tól sorozatban készült kisebb-nagyobb filmek után Sean Connery igazán a magyar tv2-n mostanában futó James Bond-szériával lett világhírű, melyben hatszor alakította a legtitkosabb ügynököt. Dr. No (1962), Goldfinger (1964), Oroszországból szeretettel (1964), Thunderball (1965), Csak kétszer élsz (1967) és Gyémántok az örökkévalóságnak (1971). Óriási munkabírására jellemző, hogy a hivatalos filmográfiájában 66 (!) film szerepel.
Talán katonai múltja miatt is előszeretettel húzott uniformist, például Vadászat a Vörös Októberre (1990), The Presidio (1988). Volt elkötelezett tudós (Medicine Man - 1992; Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag - 1989), Oroszlánszívű Richárd király (Robin Hood, a tolvajok fejedelme - 1991), de a halhatatlanok sem állnak messze tőle (Hegylakó 1986, illetve Hegylakó 2 - 1991).
Magánéletben kétszer is megházasodott: első felesége Diane Cilento volt, majd 1975-ben vette nőül a tehetséges francia-marokkói származású festőt, Michelle Roquebrune, akinek galériája is megtalálható a honlapon. Fia Jason Connery az első házasságából származik. Megszámlálhatatlannak tűnő kitüntetései közül nem hivatalos honlapja ( www.seanconnery.co.uk) szerint a legfurcsábbnak az 1989-ben elnyert "a világ legszexisebb férfija" címet tartja, de legbüszkébb a lovagi címére.
Kérdés: mikor kapta a lovagi címét?
Egy szerencsés megoldó a Vivanet Magyarország jóvoltából kap egy internetes próbacsomagot.