Staféta c. újság (2001. október 3.) cikk a PC-rovatba Jack 1999

Jack Nicholson

A minap este serdülőkorom kedvenc filmjét, a "Postás mindig kétszer csenget" című mozit néztem a Viasat3-on. (http://www.viasat3.hu/) Nem hittem el, hogy a férfi főszereplő, Jack Nicholson ekkorát képes alakítani. De ki is ő?
1937. április 22-én született New Jersey állam Neptune városkájában John Joseph Nicholson néven. Apja gyerekkorában elhagyta. Abban a hitben élt, hogy nagyanyja az szülőanyja és valódi anyja pedig a nővére. A valóságot a Time magazin (http://www.time.com/) kereste meg a sztárral készített interjúja alkalmával. Jack 17 évig volt szoros kapcsolatban Anjelica Houstonnal, amely 1990-ben ért véget, miután Rebecca Boussard tőle lett terhes. (Életrajz: http://www.geocities.com/Hollywood/Film/3000/bio.html)
A sikert sikerre halmozó színész első komoly szerepe 1969-ben nagyon alacsony költségvetéssel forgatott, a tengerentúlon kultuszfilémmé vált "Szelíd motorosok" volt. (Easy Rider; a képen Denis Hopper és Peter Fonda társaságában).
Száll a kakukk fészkéreTöbb kevésbé sikeres szerep után 1975-ben az elmegyógyintézet zárt osztályán játszódó "Száll a kakukk fészkére" c. moziban találta meg igazán sikeres arcát. (One Flew Over The Cuckoo's Nest) Alakításáért meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-t. (http://www.oscar.com/) Legközelebbi szobrocskáját 1984-ben kapta a "Terms of Endearment"-ben (Becéző szavak)nyújtott mellékszerepléséért. Szinte hihetetlen, hogy harmadszor is megkapta az elismerést, de csak 14 év múlva, az "As Good As It Gets" (Aki kapja, marha!) vígjátékért. Számtalan egyéb filmjével örökre beírta magát a filmtörténelembe. (Például: http://us.imdb.com/Pawards?Nicholson,+Jack) Ilyen filmek például a "Postás mindig kétszer csenget" 1981-ből, az "Eastwicki boszorkányok" 1987-ből, vagy a "Batman" 1989-ből. Jelentőségére utal többek között a néhány kereső találati száma is:
Google.com: 195000
Goliat.hu: 1708
Hotbot.lycos.com: 112200
Altavista.com: 3697455
Jack 1993