Staféta újság PC-rovat cikke 2006. május 3-án

Chuck Norris

Tagadhatatlan, hogy Chuck Norris sztár lett – nem csak a filmeken, hanem a vicceken. Csak két klasszikust szeretnék idézni: "Chuck Norris nem borotválkozik, ő arcon rúgja magát. Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord." (http://www.vicclap.hu/vicc/15228/)
Szóval kicsit komolyabban nézzük az akciósztárt! 1940. március 10-én született Ryan városában (Oklahoma, USA) – teljes nevén: Carlos Ray "Chuck" Norris Jr. A sztár egy alkoholista cherokee indián apa és egy ír anya gyermekeként látta meg a világot. 10 éves korában elváltak szülei, majd anyja a három gyerekével többször is elköltözött. Egyáltalán nem volt atletikus termetű, sőt, meglehetősen szégyenlős volt és középszerűen tanult. Iskolatársai kigúnyolták kevert származása miatt. ( www.chucknorris.com) A középiskola végén barátnőjét, Diane Holechek-et feleségül vette. 1958-ben beállt az USA légierejéhez, mint katonai rendőr, ahol Dél-Koreába küldték. Itt vette fel a „Chuck” becenevet és elkezdte a Tang Soo Do edzéseket, amiből feketeöves mester lett, akár a taek-won-do irányzatból. Hasonló eredménye lett a koreai shinto-ryu karatéból és ezek keverékéből megalapította a chun kuk do (www.chunkukdo.com) egyesítő irányzatot.
Hazájába visszatérése után tovább dolgozott katonai rendőrként 1962 augusztusáig, amikor is leszerelt. Egy amerikai katonai cégnek, a Northrop-nak dolgozott és egy karate-iskolát nyitott. Karate-versenyzőként főleg sikerei voltak. 1969-ben lett az év karatékája és ekkor debütált az első filmjében (The Wrecking Crew). 1970-ben öccsét, Weiland-ot megölték Vietnamban. Norris később az "Ütközetben eltűnt" (1984) c. filmjét neki ajánlotta. Következő filmjében, 1972-es Sárkány útjában együtt szerepelt a legendás Bruce Lee-vel. Ekkor szerződött le az MGM Stúdióval és visszavonult az aktív versenyzéstől. Sorra forgatta akciófilmjeit: Szemet szemért – 1981, Magányos farkas – 1983, Ütközetben eltűnt – 1984, Delta Force – 1986. Az 1990-es években érdeklődése a televízió irányába fordult és az 1993-2001 között forgatott Walker, Texas Ranger széria igazán sikeres lett: kilenc évig folytatták a CBS-en. Gyakorlatilag az egyik legsikeresebb akció-széria lett.
Családi ügyekben 1963-ban született Chuck Norris fia: Mike; majd 2 év múlva Eric. 30 évnyi házasság után Norris és Holechek 1988-ban elváltak. A sztár 10 évvel később nősült újra. Felesége Gena O’Kelley, aki 2001-ben ikreket szült: Dakota Alan Norris – fiú és Danilee Kelly Norris – lány.
Az ezredforduló után is forgatott filmeket, de azért lelassított. A pörgőrúgás nagymestere jelenleg 66 éves, meggyőződéses republikánus, George W. Bush elnök egyik támogatója, a Nemzeti Fegyvertartók Szövetségének neves tagja. A kérdés csak a hogyan tovább?! (A teljes filmográfiáért keresse fel a www.imdb.com oldalat!)
A Vivanet Magyarország kérdése egy internetes próbacsomagért:
Ellenkező politikai nézeteik miatt melyik neves sztárral szakította meg barátságát? Whoopi Goldberg